De 365 challenge quilt van Kathryn kerr was een uitdaging waar ik in 2019 aan begonnen ben. Het idee van de challenge is om elke dag een heel jaar lang een blok te maken. Dit is mij gelukt tot 10 april… Nu 3 jaar later heb ik de stofjes weer uit de kast gehaald en ben ik weer begonnen. Het idee van elke dag een blokje maken heb ik laten varen. Daarvoor zijn er veel te veel andere leuke projecten waar ik ook druk mee ben, maar ik vind het zo zonde om deze niet af te maken dat ik toch weer verder ga. Op mijn eigen tempo. Mijn plan van aanpak? Zo veel mogelijk verschillende lapjes gebruiken in de kleuren rood, paars, oranje en roze in combinatie met een witte of zwarte achtergrond. Wil je de quilt blokje voor blokje volgen? Kijk dan ook eens op mijn Instagram: the_colour_bee . Zodra er weer een maand af is zal ook hier weer een nieuw bericht geplaatst worden. Ik zal hieronder nog een paar foto’s toe voegen van de blokken die al af zijn.
januari
februari
maart.
voor degene die opgelet heeft, in maart mist er nog een blokje namelijk 19 maart. deze kwam ik onlangs achter ben ik toen vergeten. oops.. snel aan de slag dus.
Onlangs had mijn moeder weer een klusje voor mij. Ze had namelijk van een lapquilt die op dit moment nog een quilttop is en geen quilt (klusje voor een andere dag) nog wat 2,5″ jelly roll strips over. Een perfect moment om een bijpassend herfst tafelkleedje te maken. Ze heeft als patroon gekozen voor deze lone star. Aangezien mijn moeder meer van patchwork houdt dan van quilten was deze taak al snel naar mij doorgeschoven. Yay! weer wat nieuws om uit te proberen.
Ik kreeg dus deze top van haar en een koffer vol met garen waar ik deze mooie donkerbruine uit had gekozen en kon aan de slag. Als eerste heb ik het quiltje rond de ster in the ditch gequilt. Hierbij gebruik ik zelf altijd mijn Every Angle liniaal van Amanda Murphy en mijn rulervoet (dit is een mooie plek om vast in het ritme te komen aangezien deze naad later niet meer te zien is). Hierna heb ik de ster gequilt met een combinatie van free motion quilten en de Every Circle rulers van Amanda een andere vaste favoriet. om de ster heen nog wat rulerwerk met de Every Angle en nog wat free motion wish bones en de quilt was af.
al met al is het een super leuk herfst tafelkleedje geworden voor mijn moeders eettafel en was het weer een leuke oefening voor mij. c
Fijne donderdag allemaal!
Groetjes Lieke
Bijna alle quilters hebben ze wel: quilttops die in de kast liggen te wachten om eindelijk een echte quilt te worden. Deze quilttops worden vaak UFO’s genoemd oftewel UnFinished Objects en kunnen om verschillende redenen in de kast beland zijn, bijvoorbeeld doordat er zoveel nieuwe projecten langs komen die ook heel leuk zijn om aan te werken of doordat de quilt misschien toch te groot of te intimiderend is om zelf door te quilten en vervolgens dus in de kast belandt.
Een van mijn UFO’s op dit moment is deze lieve roze kinderquilt. Ik heb deze quilt ontworpen met behulp van een aantal patronen van Maaike Bakker en heb hiervoor mijn eigen restlapjes en zelf geverfde stofjes gebruikt. Het enige wat ik hiervoor nog moet doen is een extra border om de quilt heen (ik denk een roze) en dan kan hij gedubbeld worden zodat ik hem eindelijk kan gaan quilten.
Wordt dus vervolgt.
Een aantal jaar geleden liep ik op koopavond samen met mijn moeder bij ons in de stad langs een nieuwe winkel waar mooie quilts in de etalage hingen. Al eerder had ik in verschillende boeken en op verschillende websites quilts gezien en ik werd meteen enthousiast. Zou ik deze zelf ook kunnen maken? Thuis ben ik meteen op YouTube filmpjes gaan kijken en ben ik lid geworden van het Forum voor Quilters op Facebook. Mijn moeder werd ook steeds enthousiaster en samen zijn we gaan kijken wat we precies nodig hadden. Mijn moeder maakte toen ik klein was al kleren voor mij en ik ben zelf begonnen op naailes toen ik 16 jaar oud werd. We hadden dus allebei al onze naaimachines en ervaring met deze.
Mijn eerste naaimachine waarmee ik heb leren patchen en waar ik mijn eerste Free motion quilten op heb geleerd is mijn Pfaff 2040. Deze naaimachine had ik 2e hands bij onze naaimachine dealer in de stad gekocht en was voor mij een mooie machine om mee te beginnen. Wanneer je zelf opzoek gaat naar een naaimachine houdt er dan rekening mee dat het belangrijk is dat er een ¼ inch voetje bij je naaimachine zit deze heb je namelijk nodig voor de ¼ inch naad anders komen je driehoeken en andere vormen niet netjes uit. Een andere voet die zeer handig is om te hebben is je quiltvoetje als je free motion wil quilten en eventueel een ruler voetje als je wil gaan quilten met rulers (dit is in het begin niet belangrijk maar later wel erg leuk).
Nadat ik de smaak te pakken had gekregen ben ik overgestapt op mijn huidige naaimachine een Bernina Aurora 440 QE. Ook deze machine heb ik weer 2e hands bij de dealer gekocht en deze gebruik ik ook bij mijn coupeuse opleiding. Het voordeel van de Bernina is dat deze machine een BSR voet heeft waardoor je steken gelijk blijven tijdens het free motion quilten. Wanneer ik weer een nieuwe machine zou kopen zou ik ervoor kiezen om een machine met een grotere arm te nemen dit omdat wanneer ik een grote quilt doorquilt het handig is om hier wat meer ruimte te hebben aangezien dit nu soms beperkt is.
Om de lapjes op maat te krijgen zodat je ze weer aan elkaar kan zetten heb je in ieder geval het volgende nodig:
- Quiltliniaal
- Zelfhelende snijmat
- Rolmes
Quiltlinialen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en met zowel inches als centimeters. Aangezien de meeste patronen gemaakt worden in inches en er ook voornamelijk gewerkt wordt met een ¼ inch voetje op de naaimachine is het het verstandigst om een liniaal te kiezen waar inches op worden aangegeven. Hoe langer je quilt des te meer linialen je zult gaan verzamelen. Persoonlijk ben ik begonnen met een vierkante liniaal van 12,5 x 12,5 inch en een liniaal van 6 x 24 inch. Ze zijn een beetje groot maar je kunt hier alle vormen mee maken die je in het begin maar nodig kan hebben. Toen ik een tijdje bezig was heb ik ook nog de 3 x 18 inch aangeschaft aangezien deze net iets handzamer is. Tot op dit moment zijn dit ook de 3 linialen die ik nog steeds het meeste gebruik aangezien ze zo universeel zijn.
Een zelfhelende snijmat wordt gebruikt om de stof op te snijden met het rolmes. Wanneer je een goede kwaliteit aanschaft gaat deze jaren mee EN je zult merken dat je rolmes een stuk langer meegaat en niet bot wordt. (Dit is wel het geval bij goedkopere snijmatten aangezien deze voor papier gemaakt zijn en niet voor het snijden van stof!!!). Houd bij het aanschaffen van een snijmat weer rekening mee dat we bij het quilten vooral werken met inches en koop dus ook een snijmat waar inches op worden aangegeven in plaats van centimeters.
Bij het kopen van een rolmes is het handig om verschillende messen met elkaar te vergelijken en te kijken naar je eigen voorkeuren. Als je snel last van je pols krijgt of van plan bent om heel veel snijwerk te gaan doen dan kan het handig zijn om voor een ergonomisch rolmes te kiezen. Als dit niet uitmaakt kun je natuurlijk ook voor een normaal rolmes kiezen zoals dat van Olfa. LET OP: bij het aanschaffen van sommige rolmessen of je links of rechtshandig bent sommige messen zijn namelijk niet universeel bruikbaar.
We proberen u hier uitgebreid op de hoogte te houden van nieuwe artikelen, weetjes en projecten. Heeft u ideeën die u hier wil lezen? laat het ons dan vooral weten 🙂